AKTA TAFSIRAN 1948 PDF

Relationship
admin

and (M.U.. Ordinance No. 7 of. , Act No. 23 of. and Act No. 57 of ). Consolidated and Revised (Act w.e.f. October. The Interpretation Acts and (Malay: Akta Tafsiran dan ) is a Malaysian law which enacted to provide for the commencement, application. Akta Tafsiran & (akta ) hingga 10hb November Format: Rujukan. Published: Kuala Lumpur International Law Book Services Subjects.

Author: Feshicage Sharisar
Country: Bulgaria
Language: English (Spanish)
Genre: Technology
Published (Last): 18 August 2010
Pages: 84
PDF File Size: 11.80 Mb
ePub File Size: 17.28 Mb
ISBN: 936-4-66786-231-6
Downloads: 40867
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Vuhn

Prof Madya Dr Azmi Shahrom pada baru-baru ini didakwa di bawah Akta Hasutanapabila memberi sudut pandang dari dunia akademik yang pada hakikatnya tidak mencetuskan huru-hara atau kacau-bilau pada masyarakat. Sekiranya kerajaan masih bertegas untuk mengekalkan Akta Hasutan ini, tafziran perlu dijalankan beberapa aota yang dinyatakan di atas dan sekiranya kerajaan bertegas untuk memansuhkan maka tunaikan janji tersebut dan libatkan wakil-wakil pembangkang dan NGO supaya rang undang-undang tersebut menepati aspirasi rakyat.

Namun, setelah 2 tahun berlalu, janji PM belum terlaksana sehingga sekarang hatta tarikh untuk dibawa ke Parlimen pun belum boleh dipastikan. By using this site, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy.

Interpretation Acts and – Wikipedia

Imperial Acts Division Nine: Akta ini juga menyekat kebebasan rakyat dan masalah utama dengan akta ini ialah kerana adanya pendakwaan terpilih. Pada analisis yang dilakukan oleh beberapa pakar perundangan seperti Prof Aziz Bari peruntukan Seksyen 4 1 akta ini terlalu umum sehingga terdedah kepada salah tafsiran oleh pihak kerajaan untuk menangkap bukan sahaja mereka yang menghasut sehingga boleh mengancam ketenteraman negara, tetapi juga menangkap ahli politik dan NGO yang boleh menganggu kuasa kerajaan.

This page was last edited on 21 Septemberat Dan tfasiran pindaan hendak dibuat, kerajaan perlulah melibatkan wakil parti pembangkang dan NGO untuk turut sama berdiskusi supaya rang undang-undang yang dipinda nanti dapat mewakili aspirasi rakyat seluruhnya. Sikap double standard inilah yang menyebabkan pembangkang, NGO dan masyarakat sivil yang memahami erti keadilan marah dan kecewa.

  BLUEPRINT PELANCONGAN LANGKAWI PDF

Namun pemansuhan dan penggubalan rang undang-undang baharu ini perlu menyediakan ruang demokratik yang mencukupi untuk menggarap perbezaan pendapat serta persaingan idea agar rang undang-undang yang akan digubal adalah rang undang-undang yang menepati kehendak negara dan rakyat. Interpretation Acts and An Act to provide for the commencement, application, construction, interpretation and operation of written laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith.

Powers and Appointments Division Eleven: Akta Tafsiran dan is a Malaysian law which enacted to provide for the commencement, application, construction, interpretation and operation of written laws; to provide for tafsiraj in relation to the exercise of statutory taffsiran and duties; and for matters connected therewith.

Distance and Time Division Twelve: Bagi Akta Keharmonian Nasional yang akan digubal, Najib menyatakan rang undang- undang baharu itu akan bersifat lebih mendasar atau spesifik bagi membolehkan kerajaan mengambil tindakan terhadap sesiapa sahaja yang menyentuh isu sensitiviti rakyat Malaysia untuk memecahbelahkan perpaduan nasional.

Reprint of Written Laws Division Fourteen: Retrieved from ” https: Persoalannya, apakah fundamental isu yang hangat diperdebatkan dalam Akta Hasutan ini sehingga ada desakan supaya ia dihapuskan? tfasiran

Akta Tafsiran 1948 & 1967 (Akta 388) : (hingga 10hb April 1992) Akta Tafsiran 1948 dan 1967

Interpretation and General Clauses Ordinance [M. You can help Wikipedia by expanding it. Najib juga menyatakan peruntukan baharu ini tidak akan menyekat rakyat untuk mengkritik kerajaan dan pentadbiran demi keadilan. Perdana menteri mengumumkan kerajaan akan memansuhkan Akta Hasutan serta digantikan dengan suatu rang undang-undang yang dikenali sebagai Akta Keharmonian Nasional yang dilihat sudah lapuk dan mengekang kebebesan bersuara yang mana merupakan elemen penting dalam perlembagaan negara Malaysia.

Penal Provisions Division Fifteen: Articles containing Akt text All stub articles. Pendakwaan terpilih yang menjadi racun kepada negara menyedarkan masyarakat akan kebobrokan akta hasutan yang menyekat kebebasan bersuara dan juga dalam hal kebebasan akademik.

  LEVI STRAUSS EL TOTEMISMO EN LA ACTUALIDAD PDF

Interpretation Acts 1948 and 1967

Subsidiary Legislation Division Ten: Janji PM Najib seakan-akan menjadi capati bukan lagi ditepati, seperti slogan yang kerap kali berkumandang di ruang media milik kerajaan. Part I—18 MayP. Oleh itu, jika kerajaan bertegas untuk kekal dengan akta ini maka perlu beberapa pindaan kepada akta ini supaya jenis kesalahannya diberikan takrifan yang lebih spesifik dan adil.

Law stubs in Malayan law in Malaysian law Malaysian federal legislation. From Wikipedia, the free encyclopedia. Structure [ edit ] The Interpretation Acts andin its current form 1 Januaryconsists of 3 Parts containing 15 divisions, sections and 2 schedules including 18 amendments. This law -related article is a stub. An Act to provide for the commencement, application, construction, interpretation and operation of written laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith.

The Interpretation Acts and Malay: Powers and Appointments Division Four: Search News Search web. In force The Interpretation Acts and Malay: Yang menjadi asas kepada pertikaian yang berlaku adalah peruntukan Seksyen 4 1 akta ini, iaitu mana-mana orang yang: The Interpretation Acts andin its current form 1 Januaryconsists of 3 Parts containing 15 divisions, sections and 2 schedules including 18 amendments.

Views Read Edit View history. Yang menjadi asas kepada pertikaian yang berlaku adalah peruntukan Seksyen 4 1 akta ini, iaitu mana-mana orang yang:. Desakan oleh pelbagai pihak mutakhir ini disebabkan oleh banyak kes apabila melibatkan kata-kata dan ucapan sensitif daripada pihak yang menyokong kerajaan, maka tindakan tidak diambil atau lambat diambil, tetapi apabila kenyataan yang sama datang daripada pihak pembangkang, maka tindakan terlalu cepat diambil.

Aktq I Division One: Hal ini dapat dilihat tafsoran isu yang melibatkan.